Suports i títols

Una persona muestra la app T-mobilitat

Suports i títols

Ruta de navegació

La T-16 ja és T-mobilitat

La T-16 ja és T-mobilitat

La T-16 ja és T-mobilitat

 

El títol bonificat T-16 ja està disponible en el nou suport tecnològic T-mobilitat, que permet validar sense contacte en tots els mitjans de transport dels 18 municipis de la zona tarifària 1.

La T-16 és un títol bonificat destinat a les persones menors d’edat, entre els 4 i 16 anys, que, en el nou format T-mobilitat, té un cost de 4,5 euros.

Les famílies que tinguin un fill o filla que compleixi els requisits i que encara no siguin usuàries de la T-16 la poden sol·licitar presencialment, amb cita prèvia, al Centre d’atenció i informació T-mobilitat, o en línia, al web T-16.cat, i te l'enviarem a casa en un màxim de 10 dies hàbils:

 

Gestions en línia

Gestions en línia

 

Uns dies després d’haver sol·licitat la targeta, podreu crear-vos un compte web, i les credencials resultants us permetran accedir a l’àrea personal d’aquest web i gestionar la targeta del vostre fill/a: bloquejar-la si la perd o fer diferents consultes. A més, pare, mare o tutor/a legal podreu dur a terme els tràmits propis de la T-mobilitat.

 

Gestions en línia

On es pot utilitzar la T-16?

On es pot utilitzar la T-16?

On es pot utilitzar la T-16?

 

La T-16 en el nou format T-mobilitat està disponible, de moment, per a desplaçaments entre els 18 municipis de la zona tarifària 1: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Tiana i Viladecans.

 

Famílies que ja són usuàries T-16

Famílies que ja són usuàries T-16

 

Les famílies que ja sou usuàries de la T-16 anireu rebent el nou format de manera progressiva durant tot el 2022. No és necessari que feu cap gestió o tràmit, us l’enviarem a casa en el moment que us pertoqui. Fins aquell moment, heu de seguir utilitzant el sistema magnètic.

Necessites ajuda? Contacta amb els nostres canals d'atenció.

Famílies que ja són usuàries T-16

Avantatges de la T-mobilitat

Avantatges de la T-mobilitat

Avantatges de la T-mobilitat

 

El nou format en el qual es pot disposar de la T-16 té diferents avantatges en comparació amb la targeta T-16 dels darrers anys:

 • La targeta ja no s’haurà de renovar, com sí que cal fer amb el format magnètic. Si no es perd, la targeta servirà fins al 31 de desembre de l’any en el qual la persona usuària faci 16 anys.
 • En cas de pèrdua o robatori, la targeta es pot bloquejar per tal que no sigui utilitzada per algú altre.
 • El duplicat de la T-16 en format T-mobilitat tindrà un cost de 4,5 euros, a diferència dels duplicats actuals del sistema magnètic, que tenen un cost de 35 euros. Els duplicats es poden demanar si la targeta es perd o és sostreta.

 

Nova forma de validar

Nova forma de validar

 

La tecnologia del nou sistema fa que la forma d’accedir al metro, les estacions de tren o els autobusos sigui diferent. Per validar, d’ara en endavant, només s’ha d’apropar la nova targeta als passos de validació i terminals de validació il·luminats.

 

Nova forma de validar

La T-16, una targeta independent

La T-16, una targeta independent

La T-16, una targeta independent

 

La targeta de la qual poden disposar els i les menors de 16 anys (de la zona 1, de moment) és una targeta independent de la T-mobilitat normal, i està diferenciada amb una sobreimpressió de la nomenclatura ‘T-16’ a la cantonada superior dreta del suport. És una targeta només vàlida per a la T-16, i en la qual no es poden carregar altres títols diferents.

D’altra banda, la T-16 no es pot utilitzar des del mòbil, a diferència d’altres títols de transport. Només es pot disposar d’aquest títol bonificat en la targeta destinada a aquest efecte, que només pot fer servir la persona menor d’edat beneficiària.

Una altra diferència és que la targeta T-16 que se sol·licita a través d’Internet i arriba a casa per correu sí que arriba activada (la T-mobilitat normal requereix ara un PIN d’activació, per motius de seguretat) en un màxim de 10 dies hàbils.

Has perdut la targeta? Bloqueja-la

Has perdut la targeta? Bloqueja-la

 

En el nou sistema sense contacte T-mobilitat, en cas que perdeu la targeta T-16, s’ha de bloquejar perquè ningú més la pugui utilitzar. Poseu-vos en contacte amb nosaltres a través dels nostres canals d’atenció i la bloquejarem.

Un cop bloquejada, podreu tornar a demanar-ne una nova, per 4,5 euros, a través de l’apartat de ‘Comptes que gestiono’ de l’àrea personal d’aquest mateix web o del web d’FGC, iniciant sessió amb les credencials del compte web de la mare, pare o tutor/a legal.

També pots bloquejar la targeta perduda de forma autònoma i demanar-ne un duplicat al web de TMB.

També pots gestionar el bloqueig de la targeta i la compra d’un duplicat en un dels següents punts presencial:

 • El Centre T-mobilitat: Av. de la Granvia de L’Hospitalet, 16-20. Amb cita prèvia.

 • Autocars Font: carrer Tamarit, 105, Ripollet. Amb cita prèvia.

 • Oficina de l'AMTU: c. Josep Umbert 92-94, Granollers. Sense cita prèvia

La T-16 no et funciona i necessites un bescanvi?

La T-16 no et funciona i necessites un bescanvi?

 

Si teniu algun problema amb la T-16 T-mobilitat i el/la menor no pot viatjar, parleu amb el personal del transport públic perquè us ofereixi una solució provisional. Posteriorment, per aconseguir un bescanvi definitiu, podeu acudir a un dels punts següents:

 • El Centre T-mobilitat: Av. de la Granvia de L’Hospitalet, 16-20. Amb cita prèvia.

 • Punt d’atenció de Rodalies a plaça Catalunya. Sense cita prèvia.

 • Trambaix: av. Barcelona s/n, Sant Joan Despí. Amb cita prèvia.

 • Trambesòs: av. Eduard Maristany, s/n, Sant Adrià de Besòs. Amb cita prèvia.

 • Oficines de Teisa: carrer Roger de Llúria, 26. Amb cita prèvia (trucant al 93 215 35 66).

 • Autocars Font: carrer Tamarit, 105, Ripollet. Amb cita prèvia.

 • Soler i Sauret: ctra. Laureà Miró, 426, Sant Feliu de Llobregat. Amb cita prèvia.

 • Autocorb: carretera de l'Amunt, 6-8, Corbera de Llobregat. Amb cita prèvia.

 • Oficina de l'AMTU: c. Josep Umbert 92-94, Granollers. Sense cita prèvia.

Els bescanvis es donen quan la targeta té un defecte o ha deixat de funcionar, sempre que no sigui a causa del mal ús.

En el cas que el problema amb la targeta es doni a les xarxes de TMB o d’FGC, el seu personal, a més d’oferir la solució provisional, retirarà la targeta i es gestionarà l’enviament d’una nova T-16 al domicili de la família.

 

Sancions i al·legacions T-16

Sancions i al·legacions de T-16

 

Amb la T-mobilitat, l’ús fraudulent de títols suposarà el bloqueig del títol en qüestió, més enllà de la possible percepció mínima o sanció imposada. Seria el cas d’una persona que estigui utilitzant una T-16 sense demostrar la seva condició de persona beneficiària o titular d'aquest.

Aquell títol quedarà bloquejat per part d’un equip d’inspecció i no es podrà utilitzar, a menys que la persona demani el seu desbloqueig via al·legació. Això es pot fer mitjançant el formulari oficial de ‘Petició’ de la Generalitat, seleccionant Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Àrea de Barcelona en l'ens destinatari: juntament amb les teves dades, hauràs d’exposar detalladament les causes que justifiquen l’ús inadequat del títol, així com adjuntar els documents que puguin justificar els fets que exposes. També la pots presentar presencialment a qualsevol administració pública, mitjançant els mecanismes admesos legalment. Més informació, aquí.

Rebràs resposta amb la resolució en el termini màxim de tres mesos a partir de la data de registre de la teva al·legació.

Preguntes freqüents sobre T-16

Preguntes freqüents sobre T-16

Sí, les persones que encara no tinguin una T-16 poden obtenir-la en una targeta T-mobilitat. Inicialment, el nou format de T-16 està disponible dins de la zona 1, que engloba els següents municipis: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Tiana i Viladecans.

Les persones que ja tenen la T-16 en format magnètic han d’esperar a rebre-la automàticament, ja que se’ls hi enviarà el nou model sense fer cap gestió durant el 2022.

Igual que la T-16 convencional, els o les menors usuàries del nou format podran desplaçar-se dins de la zona 1, que engloba els següents municipis: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Tiana i Viladecans.

Com tot el sistema T-mobilitat, el traspàs al nou format ha de ser gradual. La zona 1 és la zona de tota la província amb més persones usuàries de la T-16, per això primer es pretén assegurar el bon traspàs d’aquesta àrea geogràfica, per anar assolint la resta després.

D’altra banda, cal recordar que, normativament, la T-16 sempre ha funcionat per zones de residència dels i les menors, i per això ara s’aplica primer als 18 municipis de la zona 1, de moment. La zona 2 no pot passar a T-mobilitat, perquè alguns dels seus municipis encara s’estan acabant de preparar per al nou sistema.

Sí que s’ha de pagar un preu de 4,5€ per la nova targeta, que és molt més duradora i té prestacions tecnològiques més avançades que l’antic format magnètic. Si la targeta no es perd ni experimenta cap problema de funcionament, serà un únic pagament de 4,5€ per sempre.

 • D’entrada, és una targeta molt més duradora que no es fa malbé de forma tan senzilla.
 • En el cas de perdre-la, la mateixa família pot bloquejar-la perquè ningú més la utilitzi i demanar un duplicat. En aquest cas, el duplicat només costa els 4,5 euros del cost de la targeta, i no els 35 euros que els duplicats costaven fins ara.
 • Es pot obtenir al moment presencialment, i, si la demanes per web, triga menys en arribar-te a casa.

Es tracta d’un preu per cobrir una petita part del cost de producció de les targetes i la tecnologia que porta associada. Tanmateix, cal tenir en compte que aquest nou format és molt més durador que una targeta de cartró i té altres avantatges.

Només les persones menors d’edat que encara no disposen de la T-16 poden demanar proactivament el nou format, sempre i quan resideixin en els 18 municipis de la zona 1.

 • Per Internet: al web T-16.cat. Allà, la família farà el pagament i completarà la sol·licitud. D’aquesta forma, la rebrà a casa en uns 10 dies hàbils. Després, podrà fer-se un compte web en aquest pàgina de la T-mobilitat; serà aquest compte el que els hi permetrà accedir a l’àrea personal de T-mobilitat.cat i gestionar la targeta del o la menor.

 • Presencialment: al Centre d’atenció i informació T-mobilitat. La família o persones responsables poden portar la documentació requerida i marxar amb la targeta. És necessari demanar cita prèvia.

Les persones que ja disposen de T-16 en el format magnètic aniran rebent la T-16 en versió T-mobilitat durant el 2022, sense dur a terme cap tràmit.

Per demanar la T-16 és necessari que la persona responsable que la sol·liciti presenti el seu document d’identitat original i vigent, i el document d’identitat original i vigent del o la menor (són vàlids DNI, NIE, passaport i llibre de família). En el cas de la sol·licitud telemàtica, els arxius han de ser imatges o còpies dels originals.

Si realitzes el tràmit presencialment, et pots emportar la targeta al moment. Si la demanes de forma digital, t’arribarà a casa en uns 10 dies hàbils. Pots consultar a la teva àrea personal, a l’apartat ‘Els meus tràmits’, l’estat de la sol·licitud.

Si hi ha algun problema i la targeta no arriba en 10 dies hàbils, contacta amb nosaltres a través dels nostres canals d’atenció.

Si l’infant resideix en algun dels 18 municipis de la zona 1 (Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Tiana i Viladecans), passarà automàticament a la T-mobilitat en algun moment d’aquest 2022. No cal fer cap gestió, nosaltres us farem arribar el nou format en el moment oportú.

Si l’infant resideix en algun dels 18 municipis de la zona 1 i ja utilitza la T-16, la podrà seguir utilitzant, però passarà automàticament a la T-mobilitat en algun moment d’aquest 2022 i us enviarem el nou format sense que hàgiu de fer cap tràmit. Els dos sistemes conviuran durant 2022, però l’objectiu és retirar definitivament les T-16 magnètiques el 2023.

La majoria de gestions sempre les haurà de fer la persona adulta a qui estigui vinculat/da, o una tercera persona autoritzada per fer-ho. Però l’infant sí que podrà realitzar consultes bàsiques del títol i el suport a les màquines de consulta de la xarxa o a la seva àrea personal del web T-mobilitat, o contactar als nostres canals d’atenció per bloquejar la targeta, si la perd.

No, el o la menor només pot tenir un títol T-16, en una sola targeta. 

No. Al suport destinat a la T-16 no s'hi podrà carregar cap títol més i anirà identificat amb el nom del o la menor i el terme "T-16". 

No, el títol T-16 només pot carregar-se en el suport T-16 del o la menor.

La tecnologia en què es basa el sistema T-mobilitat té una alta fiabilitat. Tot i així, en cas que el suport deixi de funcionar, pots aconseguir un bescanvi del suport amb la T-16 que conté:

 • Si et trobes amb el problema a la xarxa de TMB (metro o bus) o FGC, se’t facilitarà una targeta provisional per viatjar durant 45 dies, i rebràs a casa una nova targeta T-mobilitat per seguir viatjant.

 • Si et trobes amb el problema en algun altre mitjà de transport, també se’t facilitarà una targeta provisional per viatjar durant 45 dies, però, en aquest cas, haureu de demanar vosaltres la nova targeta T-mobilitat a través dels canals d’atenció de la T-mobilitat o als punts habilitats per fer bescanvis de T-16.

Aquest bescanvi serà gratuït sempre que el suport deixi de funcionar per causes alienes a la persona usuària i el suport estigui en garantia. En cas que el suport no es trobi en garantia o l’hagi malmès la persona usuària, caldrà pagar els 4,5 euros del suport que costa. 

La persona menor es pot trobar en dues situacions. D’una banda, que s’espatlli un cop ja ha validat, i que, per tant, ja estigui efectuant el seu desplaçament; en aquest cas, dirigeix-te quan puguis a un dels punts d’atenció presencial inclosos en el projecte T-mobilitat i demana un bescanvi, com a gestor o gestora de la persona menor.    
  
D’altra banda, que s’espatlli la seva targeta abans de validar i no li permeti accedir; en aquest cas, ha de procedir com s’indica a la pregunta anterior.

Els bescanvis provisionals seran targetes de cartró amb una caducitat de 45 dies. 

Si es perd la targeta T-mobilitat amb la T-16, la persona adulta a càrrec de l’infant haurà de contactar amb els canals d’atenció de la T-mobilitat o a un punt d'atenció habilitat per obtenir un duplicat. És convenient que la targeta es bloquegi perquè ningú més la pugui utilitzar; això ho pot fer la mateixa família, des de l’àrea personal de la persona adulta al web T-mobilitat, o ho farà el personal d’atenció quan hi contacti. S’haurà de pagar el preu del nou suport (4,5€). I s’ha de procedir de la mateixa forma en casos de robatoris.

El títol T-16 caducarà automàticament i el suport es desactivarà el 31 de desembre de l’any en què la persona faci 16 anys. Després, caldrà que sol·liciti un suport T-mobilitat genèric, si no en té, i hi carregui un altre títol que li convingui (T-jove, T-casual...). Ho podreu fer a l’apartat ‘Els meus suports’ de l’Àrea personal d’aquest web.

Sí, pot tenir els dos suports. Però en el de la T-16 només hi podrà carregar el títol T-16; en l’altre suport hi podrà carregar la resta de títols integrats. 

Amb la T-mobilitat no caldrà dur a terme renovacions periòdiques i la mateixa targeta servirà, si no es perd o s’espatlla, fins el 31 de desembre de l’any en què la persona faci 16 anys. La nova targeta té una garantia de 5 anys, això sí. Sí patís algun problema fora de la data de garantia, caldrà tornar a pagar els 4,5 euros que costa. 

Si algú que no és la persona beneficiària utilitza la T-16 i un equip d’inspecció ho verifica, la targeta serà bloquejada i és possible que s’imposi una sanció. Si la persona vol tornar a utilitzar-la, haurà de demanar el desbloqueig via al·legació. Això es pot fer mitjançant el formulari oficial de Petició’ de la Generalitat, seleccionant Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Àrea de Barcelona en l'ens destinatari: juntament amb les teves dades, hauràs d’exposar detalladament les causes que justifiquen l’ús inadequat del títol, així com adjuntar els documents que puguin justificar els fets que exposes. També la pots presentar presencialment a qualsevol administració pública, mitjançant els mecanismes admesos legalment. Més informació, aquí.