Si algú que no és la persona beneficiària utilitza la T-16 i un equip d’inspecció ho verifica, la targeta serà bloquejada per un període de 3 anys, d’acord amb les , i l’operador de transport imposarà una sanció econòmica.
Si la persona que ha comès frau no està conforme, pot presentar al·legacions a l’ATM en aquests casos:
- La persona que ha comès frau disposava d’un títol personalitzat vàlid i vigent en el moment dels fets.
- Si s’havia comunicat o bloquejat la targeta abans dels fets.
Pots presentar les al·legacions per les següents vies:
- En línia: a través del; a l'enllaç hi trobaràs el pas a pas i tota la informació. Hauràs d'explicar els motius pels quals consideres que cal desbloquejar la targeta T-16.
- En persona:
Què passa si no he rebut resposta?
Si no reps una resposta en el termini de 3 mesos per part de l’Administració, el silenci administratiu comporta la desestimació de les al·legacions.
En cas que l'ATM no accepti les al·legacions presentades, disposes d'un mes per presentar un recurs d'alçada davant el Consell d'Administració de l'ATM. Si tens identificació digital, ho pots fer de forma telemàtica. També es pot fer en persona, com pots veure al pas 4 del tràmit que descriu aquesta pàgina de la Generalitat.
L’ATM disposa de tres mesos per donar una resposta des que el recurs d’alçada és presentat al Consell d’Administració de l’ATM.
Si el recurs és desestimat, conserva la targeta T-16 tot i que la tinguis bloquejada. Un cop passats els 3 anys des de la data de la infracció, podràs demanar el desbloqueig a través dels canals d’atenció de la T-mobilitat o a l’empresa de transport que va bloquejar el títol.