On la puc fer servir?
A qualsevol mode ferroviari de les 6 corones de l’ATM de Barcelona (FGC, Rodalies, Metro i TRAM), a la xarxa de bus dels 36 municipis de l’àmbit metropolità de Barcelona, i a cada cop més serveis de busos urbans i interurbans de les corones 2, 3, 4, 5 i 6. El desplegament de la T-mobilitat a la xarxa de bus del territori està sent progressiu, pots consultar aquí quins són els serveis de bus que ja funcionen amb el nou sistema.
Com la puc fer servir?
Els vehicles i les estacions de tota la xarxa estan preparats amb els nous sistemes d’accés sense contacte, a més de les màquines validadores que hem utilitzat fins ara i que continuaran funcionant. Només has d’apropar la targeta o el mòbil al panell amb el logotip que simbolitza el mètode «sense contacte». Recorda que has de portar sempre un document d’identitat oficial en vigor per demostrar que la targeta de transport és teva.
Puc deixar la T-mobilitat a algú?
Només en el cas d’ús dels títols que no són personals, com la T-casual i la T-familiar. Amb aquests títols, una altra persona que no siguis tu pot viatjar amb la teva targeta. En canvi, si hi tens una T-usual o una T-jove, en tant que són títols personals, no la pots deixar a altres persones.
Què passa si m’enxampen amb la T-mobilitat d'una altra persona?
Utilitzar la targeta d’una altra persona no és un problema, però sí que ho és utilitzar un títol personal d’una altra persona, ja que això es considera un ús fraudulent. Si un equip d’inspecció de la xarxa et demana el títol i portes el d’una altra persona, t’exposes a una sanció amb una percepció mínima i que el títol sigui bloquejat.
I si em bloquegen un títol a causa del mal ús, què he de fer?
Si es tracta d’un títol de tarifa general, com ara una T-usual, has de pagar la percepció mínima a l’operador que t’ha imposat la sanció perquè el desbloquegi. Si es tracta d’un títol bonificat, com ara la T-jove, els títols FM/FN, que requereixen una acreditació i tenen preus especials, a més de pagar la percepció mínima, has de presentar un escrit amb al·legacions. Ho pots fer mitjançant el formulari oficial de ‘Petició’ de la Generalitat, seleccionant Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Àrea de Barcelona en l'ens destinatari: juntament amb les teves dades, hauràs d’exposar detalladament les causes que justifiquen l’ús inadequat del títol, així com adjuntar els documents que puguin justificar els fets que exposes. També la pots presentar presencialment a qualsevol administració pública, mitjançant els mecanismes admesos legalment. Més informació, aquí.
Rebràs resposta amb la resolució en el termini màxim d'un mes a partir de la data de registre de la teva al·legació.
Si estava viatjant amb la targeta virtual que porto a l’app T-mobilitat i el mòbil em deixa de funcionar o em quedo sense bateria, em poden multar?
Sí, seria com si viatgessis sense títol, atès que el bon funcionament del mòbil és responsabilitat de la persona usuària. Així, l’equip d’intervenció et podria imposar una percepció mínima.
Si tinc la targeta en format virtual al mòbil i el perdo, com aconsegueixo un duplicat?
És molt senzill. Només has de descarregar-te l'app T-mobilitat en el teu nou mòbil, iniciar la sessió amb les teves credencials i sincronitzar en aquest nou dispositiu la teva cartera electrònica. D'aquesta forma, es deshabilitarà al teu mòbil perdut i s'activarà al nou, sense haver de pagar res i recuperant el títol que estaves utilitzant.
He de passar la targeta tant a l’hora d’entrar a la xarxa com en sortir-ne?
A la xarxa ferroviària (Rodalies i FGC), sí, si les estacions del teu trajecte ho permeten, ja que hi ha estacions que no tenen validadores de sortida, només d’entrada. A la xarxa de metro, de tramvia o d’autobús per carretera, només cal validar en entrar-hi, tal com ara.
Podré fer transbordament igual que ara?
Sí, el sistema de transbordament és el mateix: pots canviar de mitjà de transport (metro, tramvia, tren, bus) o de línia dins del mateix mode de transport durant una hora i quart després d’entrar a la xarxa, sense que compti com un segon viatge. Ho pots fer un màxim de tres vegades.
La T-mobilitat està bloquejada, què he de fer?
Si l’has bloquejat tu, la pots desbloquejar sempre que no n’hagis demanat un duplicat. Ho pots fer des de l’«Àrea personal» de la pàgina web i l’app, o presencialment, a les oficines d’atenció habilitades. Si trobes que la T-mobilitat està bloquejada per una sanció, o en desconeixes el motiu, posa’t en contacte amb nosaltres a través dels canals que t’oferim, amb els canals de TMB o els canals d’FGC.
Si no funciona la targeta, què he de fer?
La tecnologia en què es basa el sistema T-mobilitat té una fiabilitat elevada. Tot i això, si el suport deixa de funcionar, en pots aconseguir un duplicat amb els títols que conté en qualsevol dels punts presencials de la xarxa que prestin aquest servei. Aquest duplicat, considerat com un bescanvi, és gratuït sempre que el suport deixi de funcionar per causes alienes a la persona usuària i estigui en garantia. Si el suport no està en garantia o l’ha malmès la persona usuària, caldrà pagar-lo de nou. Els títols que conté el suport espatllat, però, es traspassen de manera gratuïta al nou suport.
I si no funcionen les màquines validadores o els passos de validació?
Si es tracta d'una estació ferroviària, primer de tot, prova en diferents passos. Si no n'hi hagués cap preparat per a la T-mobilitat, parla amb el personal d'estació perquè t'ajudin. Si no trobessis cap agent d'estació, pots contactar a través de l'intèrfon i transmetre el teu problema, o comprar un bitllet alternatiu.
En el cas d'un autobús, parla amb el personal de conducció, que t'ha d'oferir ajuda i solució, com ara un bitllet d'incidència.
Què significa que una targeta està en garantia?
Que queda cobert qualsevol defecte de fabricació del xip de la targeta durant cinc anys. La garantia, però, no cobreix els danys o el desgast derivats de fer servir la targeta o a causa d’un mal ús per part de la persona usuària.
I si s’espatlla durant un trajecte?
Et pots trobar en dues situacions. D’una banda, que s’espatlli un cop ja has fet la validació i que, per tant, ja estiguis fent el desplaçament; en aquest cas, quan puguis, dirigeix-te a un dels punts d’atenció presencial inclosos en el projecte T-mobilitat i demana un duplicat del suport.
De l’altra, que la targeta s’espatlli abans de validar el títol i no puguis entrar a la xarxa. En aquest cas, si et trobes a la xarxa ferroviària, has d’obtenir un bescanvi provisional, que has de demanar al personal de l’estació, i, posteriorment, t’has de dirigir a un punt presencial per rebre el duplicat. En canvi, si et trobes a la xarxa d’autobús, has de pagar un bitllet d’incidència i, posteriorment, sol·licitar el reemborsament del bitllet i el duplicat del suport als punts d’atenció.
El duplicat és gratuït sempre que el suport deixi de funcionar per causes alienes a la persona usuària i estigui en garantia. Si el suport no està en garantia (cinc anys) o la persona usuària l’ha malmès, l’has de tornar a pagar. En qualsevol cas, obtindràs el duplicat amb els títols que contenia abans d’espatllar-se.
Què he de fer si perdo la meva T-mobilitat?
En cas de pèrdua o robatori del suport, el pots bloquejar (a través del web, de l’app, trucant al número d’atenció a les persones usuàries o presencialment en una oficina d’atenció dels operadors i al Centre d’Atenció i Informació T-mobilitat) per assegurar que ningú més no el fa servir. Si més tard el trobes, el pots desbloquejar.
Si no el pots recuperar, pots demanar-ne un duplicat, però has d’assumir el cost del nou suport. Des del moment en què demanes el duplicat, però, ja no pots fer servir l’antic suport si el trobes. Encara que hagis de pagar el preu del suport, conserves el títol o els títols que hi tenies carregats.
Com demano un duplicat?
Si has perdut la targeta T-mobilitat, te l’han robat o s’ha espatllat, i en necessites un duplicat, l’has de demanar de manera presencial, a les oficines d’atenció.